D-Noc Photography

Hvorfor tager DU billeder?

At tage billeder er fantastisk. Følelsen af at betjene sit kamera og opnå et billede, et slutresultat, der svarer til den vision man havde da man bestemte sig for at tage billedet kan være svært at beskrive.

Umiddelbart lyder det som en fremragende grund til at tage billeder i sig selv, men der ville bare ikke være så meget ved det, hvis man ikke også viste sine billeder frem bagefter.

Det er et spørgsmål om anerkendelse. Når man har præsteret noget man selv er ovenud begejstret for, så vil man naturligvis gerne have lidt ros og anerkendelse af omverdenen. Nogle vil nok ikke rigtigt indrømme det, men lur mig om ikke det forholder sig sådan alligevel.

Denne anerkendelse kan man så søge at få på flere forskellige måder. Jeg ved det, for jeg har selv prøvet. 

De sociale medier er et godt sted at starte. Her kan man gå på jagt efter Likes. Flickr har for eksempel tusindvis af grupper med tusindvis af brugere, som man kan dele sit billede med. Del dit billede i nok grupper, og så skal der også nok komme masser af Likes/Stjerner til billedet.

Den metode har jeg brugt i efterhånden lang tid, men jeg er nået frem til at det er et skråplan, der fjerner mit fokus fra det der virkeligt betyder noget. For hver gang jeg har taget et billede som jeg har været rigtig stolt af skal det jo helst klare sig lige lidt bedre end det forrige. Giver det så ikke det afkast i Likes som jeg havde forventet har jeg følt at jeg ikke har gjort det godt nok, ikke har været kreativ nok eller dygtig nok. Jeg begynder at sidde og holde øje med hvor mange visninger og Likes mit billede opnår, i stedet for hvad jeg egentligt hellere ville, nemlig at tage flere billeder.

Og Likes er jo ligegyldige. Fuldstændigt, totalt ligegyldige. Du kan ikke bruge dem til noget. De har ingen værdi, hverken som valuta eller målestok for ens kreative evner. Tværtimod begynder man at spekulere i at lave billeder der rammer det look der giver mange Likes, i stedet for det man egentligt gerne vil tage billeder af.

Men hvad gør man så? Jeg tror ikke på filosofien om at man kun skal tage billeder for sig egen skyld. ..eller jo, det gør jeg, men kun i den forstand at man gør det man vil og samtidigt viser det til verdenen. Hvis man alligevel ikke viser sine værker frem, så kan man jo lige så godt lade være med at sætte et SD-kort i sit kamera når man skyder.

Jeg er ikke interesseret i at leve af at tage billeder eller blive en verdensberømt fotograf. Jeg har det fint med at tage billeder for min egen skyld, og så finde et klap på skulderen fra en lidt mere lukket kreds end de utallige fremmede brugere, der hidtil har Liket mine billeder.

Jeg er derfor begyndt at skære drastisk i antallet af grupper jeg deler til, fra omkring 30-40 grupper til en 5-6 stykker. Grupperne er fundet ud fra dem jeg personligt bedst kan lide at "bladre" igennem når jeg vil se på flotte billeder. 

Mit håb er at jeg på den måde får en lidt mindre men mere fast gruppe af ligesindede som jeg kan udveksle erfaringer med, kan få kritik af og kan dele mine billeder med. Jeg er sikker på at det er den minimalistiske livsstil der gør at jeg har fået det sådan, men det føles rigtigt.

Om det lykkes eller om jeg får Like-abstinenser ved jeg ikke. Men jeg vil prøve.

Ønsk mig held og lykke, og spørg så dig selv: Hvorfor tager DU billeder?

Copyright © 2017 - Design by FS