D-Noc Photography

Kritik af fotos

Når man tager billeder og gerne konstant forsøger at blive bedre til det, hvilket de fleste vel gerne vil, når man på et eller andet tidspunkt til et punkt hvor man føler at man har brug for en ærlig mening, og ikke bare velmenende men lidt ligegyldig "ros" i form af likes på de sociale medier.

Men jeg har fundet ud af at kritik faktisk er ret svært at få. Især hvis man skal kunne bruge det til noget. Der findes flere forskellige steder hvor der er grupper eller fora for den slags, men ud fra min erfaring har de alle de samme problemer.

 

For det første er disse steder som regel bygget op omkring et sindrigt system om at de skal kommentere et eller flere af de andres medlemmer for hvert billede du selv får kritik på. I teorien er dette jo fint nok, men det virker bare sjældent. Problemet er at Internettet er fyldt med folk der er ude efter at blive stjerner på få dage. De indser hurtigt at ingen ser deres billeder med mindre de promoverer dem på en eller anden måde. Derfor poster de deres billeder til kritikgrupper for at få at vide hvor fede deres billeder er, men når de så får kritik bliver de fornærmede i stedet. Samtidigt bliver samme personer typisk bedt om at komme med kritik på andres billeder, for at leve op til de betingelser der er i gruppen. Desværre er de fleste slet ikke interesseret i andres billeder. Husk at de kun var interesseret i selv at blive opdaget og blive rige og berømte. Derfor bliver kritikken til en tynd omgang ligegyldigheder som kan bruges til lige så lidt som den man får ved at dele på de sociale medier.

Desværre betyder dette at de personer der rent faktisk ønsker at få kritik for deres billeder ikke får noget brugbart til gengæld for den konstruktive kritik som de måske selv har givet til andres billeder.

Jeg er klar over at alle skal starte et sted, og jeg er klar over at det måske ikke er nemt for en forholdsvis ny foto-entusiast at komme med tekniske forslag til forbedringer eller have indsigt nok til at se hvad der kunne have været gjort bedre, men uanset hvad kan man altid komme med indsigt i hvad billedet vækker af følelser eller hvad man synes om stemning, farver, motiv og så videre.

Hvilket så bringer mig hen til det andet problem jeg har med online kritik. Næsten lige så meget som Internettet er fyldt med folk der søger øjeblikkelig berømmelse, er det fyldt med folk der har læst alt hvad der er værd at læse om fotografering på Internettet, og som derfor mener at kritik betyder at et billede skal analyseres i forhold til det gyldne snit, histogrammer, korrekt ISO og hvad har vi. De kommer sjældent med noget brugbart i forhold til motiv og udtryk. Jeg har flere gange prøvet at bede om kritik på et af mine billeder, for blot at få at vide at jeg skal være bedre til at læse et histogram, for jeg kom ikke helt ud i den sorte ende. Desværre var det et bevidst valg, som det er med de fleste af mine sort/hvide billeder.

Jeg tror problemet er at der er alt for stor forskel på hvad man selv ønsker at opnå og hvad man tror andre ønsker at opnå, og derfor ender det med at ingen egentligt får det de ønsker sig.

I stedet burde man finde sig en sparringspartner. En der forstår hvad det er man forsøger at udtrykke og som kender ens billeder og stil. En som kender ens styrker og svagheder og som kan komme med den slags konstruktive og ærlige kritik som gør at man lærer og bliver bedre.

Jeg ved ikke hvor jeg kan finde en sådan sparringspartner, så indtil det lykkedes har jeg besluttet mig for at forsøge at give kritik online, men ikke ukritisk. Jeg vil sortere i de billeder der ønskes kritik på, således at jeg kun bruger min tid på de billeder hvor jeg mener at kunne fornemme at fotografen rent faktisk ønsker at lære og at blive bedre.

Hvis nogen kender et sted hvor man kan finde en sådan sparringspartner, eller måske selv er interesseret i et samarbejde, så smid mig en kommentar og lad os se om vi kan finde ud af noget.

Copyright © 2017 - Design by FS