D-Noc Photography

Grejsnobberi

dag faldt jeg over et indlæg på Canon Denmarks Facebook profil, hvor de viste hvad fotografen Richard Walch typisk havde af grej i sin kamerataske. For de interesserede kan jeg afsløre at indholdet var et 7D mark II, et EF-S 10-18mm, et EF-S 18-55mm og et EF 70-300mm L. Derudover en flash, memory cards og lidt andre småting.

Kort tid efter kom en lidt hånlig kommentar fra en Facebook bruger, der pointerede at han ikke ville vise sit grej frem, da der ikke var nogen grund til at tiltrække tyve. Fair nok, det er et validt synspunkt, og principielt er jeg enig. Folk gennemtænker sjældent konsekvenserne af at smide sådanne billeder på Facebook eller lignende.
Dernæst kommenterede personen så at det nok ikke gjorde så meget i Richard Walchs tilfælde, da det grej der blev vist alligevel lå i den billige ende...

...mage til snobberi. Det viser i den grad blot at alt for mange går op i hvor dyrt og avanceret deres grej er, frem for hvad de kan opnå med mindre. Når jeg ser på f.eks. Richard Walchs billeder, og sammenligner med det grej han har vist frem på Canons Facebookside, så synes jeg snarere der er grund til at blive imponeret over de præstationer han har opnået med det grej han bruger, frem for at komme med spydige kommentarer om mandens grej.

Sandheden er jo, at selv det  billigste "entry-level" (hvor jeg hader det udtryk) DSLR i dag kan producere billeder af en kvalitet der overstiger de første topmodeller for 10-15 år siden. Og ser man endnu længere tilbage i tiden, var udstyret der var til rådighed endnu mere primitivt og begrænset. Med det grej vi har til rådighed i dag er det efter min mening ikke grejet, men personen bag grejet der bærer skylden, hvis det ikke kan lade sig gøre at tage ordentlige billeder.

Naturligvis er kan der være gode grunde til at købe de mere avancerede kameraer og mere sofistikerede objektiver, og i sidste ende er det helt op til en selv om man vil bruge pengene på det eller ej. Man skal bare ikke narre sig selv til at tro at man automatisk bliver en bedre fotograf fordi man køber det.
Det virker i nogle tilfælde også som om der er to typer af fotografer. Dem der interesserer sig for kameraet som et teknisk apparat, og dem der interesserer sig for at tage fantastiske billeder.
Begge dele er i bund og grund gode nok interesser, men man er bare nødt til at acceptere at der er fotografer der måske hellere vil nøjes med mindre dyrt grej, og så har penge til at rejse ud i verden for at bruge det.
Omvendt må man naturligvis også acceptere at der er folk der køber det vildeste grej, uden at have den mindste forstand på at frembringe et flot billede.

Der bliver tit en tendens til at man sammenligner sit grej med andre fotografers, når man støder på en sådan, og det er sikkert helt naturligt og ufarligt. Man skal bare altid huske sig selv på at på at der ikke er nogen grund til at misunde andre deres grej, hvis man ellers er glad for det man har, og der er bestemt heller ingen grund til at se ned på dem der "kun" har "entry-level" grej. (Fik jeg sagt at jeg hader det udtryk?). Fotografen der "kun" har grej i den billige ende kunne jo være utroligt talentfuld..

Copyright © 2017 - Design by FS