D-Noc Photography

Er video virkeligt så vigtigt?

Jeg tror efterhånden jeg er den eneste fotograf derude der er fuldstændigt (altså li'som 100%) ligeglad med video funktioner på et spejlreflekskamera.

Egentligt burde jeg slet ikke bruge tid på det, men den teknologiinteressede del af mig kan ikke lade være med at følge med i den sladder om kommende kameraer der dukker op hver uge sites som canonrumours.com eller canonwatch.com. (Der findes masser af lignende sider for Nikon/Sony/Fuji/Olympus, men ny skyder jeg altså med Canon, så derfor er det dem jeg fokuserer på nu.)

Jeg forsvarer som regel mit kiggeri med at jeg på et tidspunkt i nærmeste fremtid har tænkt mig at skifte mit kamera ud med en nyere model, der skal bare lige komme noget jeg føler vil være værd at opgradere til, i stil med f.eks. et EOS 6D mark II. For at være lidt mere sikker på at jeg køber det rigtige kamera er jeg jo nødt til at følge lidt med, ikke?

Når der så med jævne mellemrum kommer nye rygter om de kommende kameraer, har jeg jeg lagt mærke til at der som oftest er to ting som folk går op i: megapixels og 4K video. Kommentarer i stil med "ingen 4K? Farvel Canon, goddag Sony" støder man på hver gang, og jeg kan ikke lade være med at tænke "hvorfor er det en vigtig ting for så mange?" 

Jeg har endnu til gode at bruge videofunktionerne på mine kameraer til noget fornuftigt. Det interesserer mig overhovedet ikke, men jeg accepterer naturligvis at der kan være folk der går mere op i video end fotos, men hvorfor så ikke bare købe et ordentligt videokamera i stedet?


For mit vedkommende ville det være fedt hvis det kommende EOS 6D mark II var uden video funktioner, således at man ville kunne få et mere simpelt og overskueligt kamera til lige præcis den ene opgave man som fotograf har brug for et kamera til: at tage billeder. 

Måske kunne man forestille sig at det kommende EOS 5D mark IV kom i to versioner, en til kun fotos og en til video og foto? Der har tidligere været rygter ude om at netop dette var en mulighed, men jeg tror faktisk ikke at det vil vise sig at rygterne er sande.

Tidligere på ugen kom det frem at Canons indtjening på kameraer stadig har det lidt hårdt, hovedsagligt fordi smartphones næsten har taget livet af de små kompaktkameraer der ca så populære for ti år siden. Jeg kan ikke lade være med at tænke på at tiden måske var inde til at Canon tænke i lidt nye baner, og begyndte at eksperimentere med flere niche-agtige kameraer i spejlrefleks klassen, således at der måske kom et prof kamera, et entusiast kamera til for og video, et entusiast kamera kun til foto og måske et til astro fotografering. Derudover kunne man så have et par entrylevel og midlevel kameraer, til både foto og video, for at lokke nye brugere til.

Det lader også til at Canon har tænkt sig at kaste sig ud i det spejlløse systemkamera marked. I øjeblikket er det ikke et produkt der tiltaler mig specielt  selv om jeg da har flirtet med tanken om at købe et af Fujis lovpriste kameraer mere end et par gange. På et tidspunkt kan det godt være at det er et produkt for mig, men indtil da holder jeg mig til et spejlrefleks kamera.

Hvilket det bliver ved jeg ikke endnu. I øjeblikket hælder jeg til at vente på EOS 6D mark II, for jeg vil gerne skifte til fullframe. Men det afhænger jo også af hvornår det i så fald kommer. Indtil videre har jeg kunne holde min trang til nyt grej i skak, men hvis det glipper på et tidspunkt kan det jo ende med at jeg kommer til at købe mere end jeg reelt har behov for, i form af et EOS 5D mark III.

Copyright © 2017 - Design by FS