D-Noc Photography

Om at klare sig med det man har

Jeg er lidt stolt af mig selv. Jeg har ikke købt noget som helst kameragrej siden december sidste år, hvor jeg købte det fantastiske 24mm STM pancake objektiv.

Okay, jeg har købt to nye batterier og en ny fokusskærm til mit kamera, men det har mere været reservedele end grej.

Jeg har tidligere skrevet om det at modstå fristelser, og i tiden der er gået siden er der sket en markant ændring i måden jeg tænker. Jeg har fundet en indre ro ved tanken om at mit kamera er en trofast følgesvend, som jeg kender ud og ind. Jeg har har lært at uanset hvad man kan læse på diverse foto-sider og -fora, så bliver man ikke på magisk vis en bedre fotograf af at købe et nyere eller dyrere kamera.

Jeg kæmper stadig lidt med at lære at nøjes med kun et objektiv, men i hele min sommerferie klarede jeg mig med kun mit Tamron 17-50mm objektiv. Det sjove er at jeg med det objektiv fandt ud af at det var markant bedre end jeg huskede, og at måden jeg brugte det på var ændret en del efter at jeg i meget lang tid kun havde brugt objektiver med fast brændvidde. Jeg valgte nærmest instinktivt den brændvidde jeg mente ville være bedst, når jeg så noget jeg ville tage billeder af, og som regel vred jeg zoomringen automatisk og præcist til enten 24mm, 30mm eller 50mm, lige som de objektiver jeg ellers bruger. Tidligere tog jeg kameraet op til øjet og zoomede til jeg syntes kompositionen var fin. Nu er det lidt omvendt. Jeg vurderer at f.eks. 30mm vil passe, og så tager jeg billedet. 

Samme mønster har gentaget sig de gange siden, hvor jeg har haft mit 70-300mm objektiv monteret.

Det faktum at jeg ikke har købt ny grej i alle disse måneder har resulteret i en god solid opsparing, som jeg stadig har øremærket til et nyt kamera. Jeg har efterhånden nået den konklusion at jeg nok ikke vil gå efter et 7D mark II, men i stedet satse på at der kommet et godt 6D mark II først i 2016. Det kan jeg sagtens vente på, og jeg tror også godt jeg kan holde min trang til at købe grej under kontrol indtil da.

Pointen er i bund og grund den samme som jeg har forsøgt at komme med tidligere: grej er ikke løsningen! Det eneste der giver bedre billeder er en bedre fotograf bag ved kameraet. Ved at fjerne de uheldige tanker der fortæller at jeg ville tage bedre billeder med et nyere kamera har jeg lært at udnytte det jeg har bedre og samtidigt udbygge den viden jeg har om hvordan et godt billede skal tages. Personligt synes jeg at jeg kan se en markant forbedring i mine seneste billeder, og jeg er ret sikker på at det skyldes at jeg har kunnet fokusere på hvad jeg ville fotografere, og ikke hvad jeg ville fotografere det med.

Min opfordring til andre fotografer, uanset om de er begyndere eller eksperter skal derfor være at overveje om de virkeligt har brug for mere grej, eller om de måske i virkeligheden hellere skulle blive bedre til at udnytte det grej de allerede har. Prøv det i et år, og så er jeg sikker på at der vil være en tydelig fremgang i kvaliteten af de billeder der tages.

Copyright © 2017 - Design by FS