D-Noc Photography

Når lidt er for lidt

Jeg har netop afsluttet en hyggelig forlænget weekend med familien i et sommerhus nær Hals. 

Inspireret af den filosofi som David duChemin og C.J. Chilvers dyrker, med at det er visionen og ikke grejet, der gør dine billeder til noget særligt, havde jeg valgt ikke at slæbe et hav af objektiver med.

Jeg pakkede kun mine to pancakes på 24mm og 40mm og så mit Tamron 70-300mm, som jeg stort set ikke fik brugt. Grunden til at jeg valgte de to pancakes er at jeg tidligere har haft dem med på fototure i Aalborgs gader og havde en fornemmelse af at de dækkede mine behov perfekt.

Jeg blev klogere..

Ret hurtigt følte jeg mig frustreret. Når vi var ved stranden følte jeg at mit 24mm objektiv, som jeg ellers er ret glad for, slet ikke var tæt nok på. Skiftede jeg så til mit 40mm følte jeg så omvendt at jeg havde svært ved at ramme en komposition der passede med det jeg gerne ville udtrykke. 

I den situation er det så at duChemin typisk advokerer for at man skal se det som en begrænsning. Begrænsninger er en god ting, fordi det tvinger dig til at udnytte dine kreative evner bedre, for at udtrykke din vision. Det er jeg som sådan enig i, men alligevel ikke helt. Det gælder i hvert fald ikke når man som jeg tager to objektiver med. For så er det at man ender med bare at bruge sin tid på at skifte objektiver igen og igen, i stedet for at tage billeder.

Jeg begyndte ret hurtigt at savne mit Sigma 30mm objektiv, som var min trofaste følgesvend hele sidste sommer. Så i mandags bestemte jeg mig for at det ikke kunne passe, så jeg gik mig en tur, men denne gang kun med mit 24mm pancake. Det hjalp en del på mine frustrationer, men jeg følte stadig at det var det forkerte objektiv jeg havde med mig.

Min pointe er nok mest at grej helt sikkert ikke er løsningen, og begrænsninger er også en god ting, men der er en ting ligningen som jeg ikke helt føler at der er taget højde for. Grej er ikke løsningen, men grej er en del af løsningen. På samme måde som en tømrer ikke hamrer søm i med en skruetrækker, er det også nødvendigt at fotografen vælger de rigtige værktøjer til opgaven. Med de rigtige værktøjer mener jeg ikke at man SKAL have et Fullframe eller at man SKAL have de dyreste L objektiver fra Canon. Nej, jeg mener bare at man er nødt til at tænke grundigt over hvad det er man gerne vil udtrykke, visionen, inden man bare hiver et 24mm objektiv med på turen.

I bund og grund tror jeg egentligt at mit problem skyldes mangler i min indsigt i fotografering som håndværk og ikke som kunstart. Jeg har lært rigtigt meget om at tage billeder og tænker stort set ikke på kameraindstillinger når jeg fotograferer. Men jeg mangler nok stadig at lære noget om hvilke brændvidder der passer bedst til min vision.

Når alt kommer til alt havde jeg nu en udmærket og afslappende weekend og jeg fik taget rigtigt mange billeder, og lur mig om ikke der er en god stak fine billeder imellem.

Jeg nåede også at læse første bog i David duChemins "Vision is Better" serie, og det var virkeligt noget der gav stof til eftertanke..

Copyright © 2017 - Design by FS